Kerkenraad
De kerkenraad vormt het bestuur van de kerkelijke gemeente en geeft in overleg met de leden invulling aan hoe wij kerk willen zijn in Schiedam Stad.
Taken en verantwoordelijkheden
De voornaamste taken en verantwoordelijkheden van de kerkenraad zijn:
- Het leven en werken in de gemeente:
- de zorg voor de dienst van Woord en sacramenten.
De verantwoordelijkheid van de kerkenraad voor de kerkdiensten wordt tot uitdrukking gebracht in de ambtelijke aanwezigheid van leden van de kerkenraad naast de voorganger. - het leidinggeven aan de opbouw van de gemeente in de wereld.
- de zorg voor de missionaire, diaconale en pastorale arbeid en de geestelijke vorming.
- de zorg voor de dienst van Woord en sacramenten.
- Het vaststellen van een beleidsplan ter zake van het leven en werken van de gemeente.
- Vermogensrechtelijke aangelegenheden
De kerkenraad is eindverantwoordelijk voor de vermogensrechtelijke aangelegenheden van de gemeente, waaronder de diaconie. De dagelijkse verzorging van deze aangelegenheden is toevertrouwd aan de colleges van kerkrentmeesters en diakenen. - Naar buiten
Dit betreft in het bijzonder de samenwerking met andere gemeenten om de vitaliteit van de gemeente te bevorderen.
De taken van de kerkenraad staan nader beschreven en uitgewerkt in de Kerkorde van de Protestantse kerk in Nederland: https://protestantsekerk.nl/onderwerp/kerkorde/ .
Gemeenteberaad
De kerkenraad treedt op namens de kerkelijke gemeente. Om daarmee voldoende voeling te houden, raadpleegt de kerkenraad regelmatig de gemeente over het te voeren beleid. Dit doet de kerkenraad door minimaal een maal per jaar een plenair gemeenteberaad te beleggen.
Samenstelling
De kerkenraad bestaat uit ambtsdragers die belijdend lid zijn van de kerkelijke gemeente. De beoogd kerkenraadsleden worden aan de gemeente voorgedragen ter benoeming. In de kerkenraad hebben zitting:
- De predikant
- Minimaal twee ouderlingen-niet kerkrentmeesters
- Twee ouderlingen-kerkrentmeesters
- Twee diakenen
De kerkenraad kiest uit zijn midden een voorzitter en scriba.
Moderamen
De kerkenraad kiest uit zijn midden een moderamen (dagelijks bestuur). De voornaamste taak van het moderamen is voorbereiden, samenroepen en leiden van de bijeenkomsten van de kerkenraad. Het moderamen kan beslissingen over kleinere zaken of zaken die geen uitstel verdragen. Deze beslissingen worden altijd voorgelegd aan de eerstvolgende kerkenraadsvergadering. Het moderamen bestaat uit minimaal drie ambtsdragers waaronder de predikant, voorzitter en scriba.
Huidige samenstelling
De samenstelling van de kerkenraad van de kerkenraad is per 1 januari 2025:
- Anje de Kuiper predikant, lid moderamen
- Nico Bouman voorzitter, lid moderamen
- Johanna Blinker scriba, lid moderamen
- Joke Mulder uittredend scriba
- Paula Vrolijk Voorzitter kerkrentmeesters, lid moderamen
- Elly Kruithof Pastoraal ouderling
- Nicoline van Veen Pastoraal ouderling
- Marja Docter Diaken, lid moderamen
- Lizzy van Dalen, Diaken
- Jan van Katwijk Diaken, secretaris diaconie
De kerkenraad kan voor de uitvoering van zijn taken werkgroepen of commissie instellen. Dat zijn de volgende werkgroepen:
- Werkgroep Pastoraat
- Werkgroep Eredienst
- Werkgroep Inclusiviteit
- Werkgroep Groene Kerk
- Werkgroep 600 jaar St Jan
Vergaderingen
De kerkenraad vergadert 9 maal per jaar (niet juli, augustus en december). Het moderamen vergadert 11 maal per jaar (niet in augustus).
In overeenstemming met de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland worden besluiten in de kerkenraad steeds na gemeenschappelijk overleg en zo mogelijk met eenparige stemmen genomen. Dat wil zeggen ‘eensgezind’.