Vrijwilligersbeleid & vacatures

Inleiding

Bij bijna alle activiteiten in de kerk zijn vrijwilligers betrokken. De kerkenraad is natuurlijk blij met al die vrijwilligers, want zonder hen zouden heel wat activiteiten niet door kunnen gaan. Uitgangspunt in onze gemeente is dat ieder gemeentelid, zijn steentje bijdraagt, waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met iemands talenten, voorkeur en mogelijkheden. Het kan gaan om koffie schenken na de dienst, het verzorgen van de kaartgroet, een handje helpen bij het uitserveren van maaltijden, maar ook om structurelere zaken, zoals het zijn van ambtsdrager in de kerkenraad, diaconie of het college van kerkrentmeesters.

In het vrijwilligersbeleid wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende groepen vrijwilligers. Het beleid ziet op vrijwilligers die betrokken zijn bij vaste activiteiten of een vaste functie hebben, niet op vrijwilligers die af en toe hand- en spandiensten verrichten.

Waarom vrijwilligers selecteren, we zijn al blij als we iemand vinden?

Als gemeente zijn we blij met iedereen die zich voor het kerkenwerk wil inzetten. Hoewel het niet altijd eenvoudig is om iedere vrijwilligersvacature op te vullen, vindt de kerkenraad het belangrijk om zorgvuldig te zijn bij de werving en selectie van vrijwilligers. Liever één vrijwilliger te weinig dan de verkeerde.

Hoe ziet een selectiebeleid er uit?

Als een vrijwilliger zich aanbiedt of wordt gevraagd al dan niet voor een specifieke functie vindt er een (kennismakings)gesprek plaats. In afstemming met de kerkenraad vindt dit gesprek plaats met een lid van de kerkenraad, de diaconie, het college van kerkrentmeester of met de voorzitter van de werkgroep waarvoor interesse is getoond. In dit gesprek wordt toegelicht welke functie(s) vacant is, wat de functies inhoudt, wat er van de vrijwilliger wordt verwacht en hoeveel tijd er met het vrijwilligerswerk is gemoeid. Verder wordt gevraagd waar iemands talenten liggen of voorkeur naar uit gaat, welke (beroeps)ervaring iemand heeft en naar de reden waarom geïnteresseerd is in het doen van vrijwilligerswerk of in een bepaalde functie. In het geval iemand om welke reden dan ook niet geschikt geacht wordt voor een functie wordt dit in het gesprek of op een later moment persoonlijk aan hem verteld en uitgelegd waarom dit het geval is.

Iedere vrijwilliger ontvangt:

  • de gedragscode voor vrijwilligers.
  • een profielschets van de functie en/of een instructie, waarbij de specifieke verwachtingen (taken, kennis, ervaring) worden benoemd.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Voor sommige vrijwilligersfuncties wordt daarnaast nog een VOG gevraagd. Het gaat om de volgende functies:

  • alle ambtsdragers
  • alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
  • mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen zodat een persoonlijke band kan ontstaan*
  • mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen
  • vertrouwenspersonen
  • mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.

*Voor de vrijwilligers van de kinderopvang/kindernevendienst wordt geen VOG verplicht gesteld. De reden hiervoor is dat er altijd 2 begeleiders op de groep zijn, waarvan vaak ook 1 van de ouders en de samenstelling van de begeleiders per week wisselt.

Met het verplichtstellen van een VOG voor deze groep vrijwilligers conformeert De Grote Kerk zich aan het besluit van de landelijke PKN om een VOG voor bepaalde functies verplicht te stellen. In de beleidsnotitie Verklaring Omtrent Gedrag  staat beschreven hoe en door wie de VOG wordt aangevraagd.

Waardering voor de vrijwilligers
De kerkenraad is blij met de inzet van de vrijwilligers en vindt het belangrijk dat de vrijwilligers met de kerk en met elkaar een goed band hebben. Als blijk van waardering wordt er jaarlijks iets voor de vrijwilligers georganiseerd (denk aan een borrel, maaltijd, uitje, kaartje).

Naleving van het selectiebeleid
Op regelmatige basis wordt met de vrijwilligers (individueel of in een groep) gesproken over de veiligheid in de gemeente, het naleven van de gedragscode, bewustzijn van de eigen gezagspositie, mechanismen van grensoverschrijdend gedrag in gezagsrelatie, het belang van het geven en ontvangen van feedback.
De kerkenraad zal jaarlijks in de vergadering van januari evalueren hoe het beleid wordt nageleefd.

Vergoedingenbeleid
Kosten die voor het vrijwilligerswerk worden gemaakt kunnen worden gedeclareerd bij penningmeester-cvk@pkngrotekerkschiedam.nl onder indiening van een bon/factuur. Het gaat kleine onkosten die gemaakt zijn voor het vrijwilligerswerk (denk aan het voorschieten van een bloemetje, attentie etc.) of kosten waarmee de penningmeester/cvk vooraf heeft ingestemd. Reiskosten van en naar het vrijwilligerswerk worden in beginsel niet vergoed.

 

Vacatures

Hieronder vindt u enkele taken in onze gemeente waar we vrijwilligers voor zoeken. Als u meer wil weten over een vacature, neem dan contact op via het adres: info@pkngrotekerkschiedam.nl

Medewerker Jeugdwerk

Het jeugdwerk is een uitdaging, voor jonge ouders en kinderen is het niet meer vanzelfsprekend om deel uit te maken van onze gemeente. Anderzijds blijft ons kinderkoor en jeugdkoor maar groeien! En ook zijn er mooie plannen om samen met een andere gemeente op te trekken op het gebied van jeugdwerk. We denken van betekenis te kunnen zijn als kerk, ook voor kinderen, tieners en jongvolwassenen. Wil jij meehelpen om het jeugdwerk in stand te houden en nieuwe leuke activiteiten te verzinnen? Neem dan contact op.

Cameraman/vrouw

Op een aantal zondagen per jaar bieden we een livestream aan. We zoeken nog een derde cameraman/vrouw die het leuk vindt om een dienst mooi in beeld te brengen. Je wordt ingeroosterd maar kunt altijd ruilen als de dag je toch niet uitkomt. Even oefenen met de camera kan natuurlijk geregeld worden.

– Powerpoint-bouwer

Elke week wordt een powerpoint-presentatie gemaakt om te tonen op de twee TV-schermen in de kerk tijdens de dienst. Dit kost enkele uren werk. Er zijn nu drie bouwers, we willen dit graag uitbreiden naar vier zodat je maar eenmaal per maand aan de beurt bent. Het bedienen van de powerpoint wordt door anderen gedaan dus je kunt dit ook doen als je niet naar de kerk kunt komen.

– Powerpoint-bediener

Elke zondag bedient iemand de powerpoint die op de twee TV-schermen wordt getoond. Het is niet moeilijk maar je moet wel op blijven letten, met name bij de liederen zodat iedereen mee kan blijven zingen. Je bent ongeveer eenmaal per maand aan de beurt en als het een keer niet uitkomt kun je via de app-groep ruilen.

– Medewerkers maaltijden op dinsdag