Gebouwen

De Grote of Sint Janskerk, in het centrum van Schiedam, is het oudste gebouw van de stad. Vanaf het begin was en is het een gebouw van en door alle Schiedammers. De Grote Kerk Schiedam, zoals ze in de volksmond wordt genoemd, is nog steeds een cultureel en historisch middelpunt van de stad.

Op 5 december 1262 kreeg Vrouwe Aleida, een bijzonder ondernemende vrouw die Schiedam de stadsrechten gaf, toestemming van Hendrik, de bisschop van Utrecht, om een kerk te bouwen. Dat oorspronkelijke kerkje stond op de plek van het huidige hoogkoor en het voorste gedeelte van het middenschip. Bij de grote stadsbrand van 1428 in Schiedam werd ook de kerk deels vernield. Bij het herstel werd de kerk meteen uitgebreid, onder andere met de noorderzijbeuk, wat de huidige Waag is.

De bouw van het huidige gotische kerkgebouw begon in 1335 en werd voltooid in 1425. In de loop van de tijd werd de Grote of Sint Janskerk omgebouwd tot een driebeukige hallenkerk. De kerk werd in de loop van de eeuwen diverse keren gerestaureerd en uitgebreid. De laatste restauratie werd in 2003 afgerond.

Foto’s van de Grote Kerk kunt u bekijken op de website van de exploitatiestichting: Stichting Grote of Sint-Janskerk.

Hieronder vindt u achtergrondinformatie over de gebouwen die voorheen door (een deel van) onze kerkgemeente werden gebruikt. Deze informatie wordt nog aangevuld wanneer er meer bronnen en beelden beschikbaar zijn.

Vaste Burg

De Vaste Burg was oorspronkelijk een gistpakhuis.

Lees meer

Magnalia Deïkerk

Architect van deze Magnalia Deï Kerk was de heer Goslinga en de bouw is uitgevoerd door aannemer W.G. Gerritse uit Bergsenhoek.

Lees meer

Bethelkapel

In 1984 is een nieuwe kapel gebouwd ter vervanging van de voormalige Bethelkerk.

Lees meer